proizvodi

(VIDEO) Ugaone brusilice

24.06.2016.

Brusilice su električni alati za obradu brušenjem, kao i za sječenje. Prema pogonu možemo ih podijeliti na električne i pneumatske. Što se tiče načina rada, dijelimo ih na ugaone, vibracione, tračne i čeone. Od pomenutih najviše se upotrebljava ugaona bruslica, a u nastavku ćemo vam reći nešto više o njoj.

Prvu ugaonu brusilicu proizveo je naš partner FLEX iz Njemačke (tadašnji Ackermann+Schmitt) 1954. godine, i iz tog razloga nerijetko mnogi korisnici ovaj alat bez obzira na proizvođača nazivaju "flekserica".

Danas je brusilica obavezan alat svakog majstora, bilo da se radi o stolaru, bravaru, lakireru, kamenorezcu, keramičaru... Najčešće su u upotrebi "male" ugaone brusilice koje koriste brusne/rezne ploče prečnika 115 ili 125 mm. U ponudi imamo manje brusilice od 500-600 W, koje se koriste za oštrenje reznih alata ili kao sporedni priručni alat, do onih veoma snažnih od 1200-1500 W koje koriste bravari, kamenorezci... Osim snage karakteriše ih i velika brzina obrtaja brusnih ploča, čak 11.000 obrtaja u minuti.

Veoma su zastupljene i "velike" ugaone brusilice koje koriste brusne/razne ploče prečnika 180 i 230 mm. U ponudi imamo veće brusilice snage 1900-2000 W, koje se koriste za sječenje tanjih materijala i manje brušenje, do veoma moćnih snage od 2600 W koje se koriste za zahtjevnije radove rezanja i brušenja. Broj obrtaja brusnih ploča je oko 6.500 u minuti za brusilice koje koriste brusnu ploču 230 mm, odnosno 8500 obrtaja u minuti za brusilice koje koriste brusnu ploču 180 mm.

Treba pomenuti da je brusilica veoma opasan alat, i da je neophodno ispoštovati pravila i norme prilikom upotrebe, i koristiti HTZ opremu, kao što su rukavice, naočare...

Osim osnovnih karakteristika današnje brusilice razlikujemo i po dodatnoj opremi, opcijama, koje nerijetko daju odgovor na pitanje koju brusilicu da kupimo:

  • KickBack Stop: prepoznaje blokiranje ploče i istog trena isključuje mašinu
  • Restart Protection: zaštita protiv ponovnog starta sprečava samostalno pokretanje mašine nakon prekida struje.

Pogledajte interesantan prilog koji smo pripremili za vas, a našu ponudu ugaonih brusilica možete pogledati ovdje.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim aktivnostima, prijavite se na mailing listu ovdje.

povezani proizvodi