Vodič kako da izaberete usisivač za suvo i mokro usisavanje

10.05.2019

Praktičan alat za prostor u kojem živimo i radimo je usisivač za suvo i mokro usisavanje. Ove usisivače možete koristiti u različite svrhe: u kući, stanu, dvorištu, garaži, radionici, auto-perionici, proizvodnji i industriji.

Šta je usisivač za suvo i mokro usisavanje?

Usisivač za suvo i mokro usisavanje je sličan klasičnom usisivaču, s tim što on ima mogućnost da pored prašine usisava i tečnost tj. vodu. Prilikom usisavanja prašine, ovi usisivači mogu koristiti filter kesu, ali mogu da funkcionišu i bez nje. U slučaju da se usisava voda, odnosno tečna prljavština, nije preporučljivo da se koristi kesa, jer bi je vlaga pohabala. Kod ovih usisivača imamo one koji su namijenjeni za kućnu i hobby upotrebu i one koji su namijenjeni za profesionalnu upotrebu. Kućna i hobby upotreba podrazumijeva rjeđe korištenje usisivača i njegov neprekidan rad u kraćim vremenskim intervalima, dok profesionalna upotreba podrazumijeva češće korištenje usisivača i dužim vremenskim intervalima. Kućni i hobby usisivači se koriste za čišćenje životnog i radnog prostora npr. jednom dnevno ili nekoliko puta nedjeljno, dok profesionali usisivači se koriste za svakodnevnu upotrebu u dužim vremenskim intervalima. 

Prednosti usisivača za suvo i mokro usisavanje

Ovi usisivači imaju dosta prednosti u odnosu na klasične usisivače. Kada govorimo o kućnoj i hobby varijanti prednosti bi bile sljedeće:

1. pored prašine, moguće je usisavati i vodu;

2. prilikom usisavanja prašine ne mora se koristiti filter kesa što predstavlja uštedu za potrošača;

3. ukoliko potrošač želi, može koristiti filter kesu, jer na taj način obezbjeđuje veći nivo filtriranja vazduha koji izlazi iz usisivača tokom njegovog korištenja;

4. imaju veću zapreminu posude za prljavštinu;

5. često se koriste i u manjim radionicama (od strane stolara, mehaničara...) gdje nema potrebe za čestim usisavanjem, već prvenstveno za održavanje higijene prostora u kojem rade.

Kako izabrati adekvatan usisivač za vaše potrebe?

Ukoliko kupujete usisivač za kućnu upotrebu, treba uzeti u obzir kvadraturu prostorija koje planirate usisavati, kao i učestalost usisavanja. Na osnovu ova dva podatka donosite odluku o tome koji usisivač kuputi tj. koji model će zadovoljiti vaše potrebe. Ako je površina veća, onda treba uzeti usisivač sa jačim motorom i većom posudom. Ukoliko ćete usisavati samo prašinu, onda se preporučuje da koristite filter kese, jer na taj način obezbjeđujete veći nivo filtriranja vazduha koji izlazi iz usisivača. Sličan način odluke o kupovini važi i za kupovinu hobby usisivača za radionicu. Prilikom kupovine usisivača za suvo i mokro usisavanje, obavezno se posavjetujte sa prodavcem Okova koji će na osnovu vaših potreba i namjera korištenja usisivača, preporučiti najadekvatniji.

Za zahtjevnije korisnike, iz ponude Okova izdavajamo Karcher usisivač NT 30/1 Ap L koji je pogodan za razne primjene, kao što je čišćenje unutrašnjosti vozila i uklanjanje grubih nečistoća tečnosti. Ovaj model karakteriše ekstremno dobra usisna snaga, a vrlo je lak i jednostavan za rukovanje pomoću centralnog prekidača. Od Lavorwasha preporučujemo Windy 365IR od 3.600 W, koji ima tri dvostepena motora i rezervoar od inoksa, kao i Windy 265IF sa dva dvostepena motora, rezervoarom od inoksa i 2,400 W.

Za manje zahtjevne korisnike, preporučujemo Profair modele PA300 i PA200. PA300 usisivač za suvo i mokro usisavanje radi sa ili bez filter vreće, ima tri plastične crijevi i usisnu mlaznicu, a raspolaže snagom od 1.300 W. Model PA200 se od prvog modela razlikuje jedino u pogledu snage – 1.300 W.

Modele usisivača za suvo i mokro usisavanje možete naći u Okov prodavnicama i na webshopu.

povezani proizvodi