proizvodi

Vrsta vina određuje izbor čaše

22.08.2019.

Bilo da pijete vino uz obrok ili samostalno, postoje neka pravila koja mogu učiniti ugođaj još boljim. Kako biste na pravi način osjetili vino, njegovu strukturu, omirisali nijanse koje vam vina pružaju i kako biste maksimalno uživali u svakom gutljaju važan je, osim kvaliteta i odabir prave čaše.

Za razliku od, na primjer, čaša za martini (čiji se rubovi naginju vani), vertikalni rubovi čaše za vino se naginju ka unutrašnjoj strani. To omogućava da se arome alkohola koncentrišu oko samog ruba čaše. To znači da, kada usmjerimo nos prema sredini čaše, oštrina etanola je smanjena, što čini arome vina ugodnijima.

Bijelo vino se tipično služi u manjim čašama ovalnog oblika jer se na taj način čuvaju cvjetne arome, održava se niža temperatura, a arome su intenzivnije jer se čaša primiče bliže nosu.

Roze vino je poželjno služiti u čašama sa blago zvonastim oblikom kako bi se najbolje osjetila slast. Roze vino je najsličnije bijelom vinu po procesu fermentacije i ukusu, pa ga je pogodno služiti i u čašama predviđenim za bijelo vino.

Za razliku od čaša za bijelo vino, čaše za crveno vino nisu toliko uske pri vrhu. Crvenom vinu je potreban vazduh, te zbog toga ima malo veće proširenje u odnosu na čaše za druga vina. U ovom slučaju postoje dvije podvrste.

Bordeaux čaša, koja je prilično široka koristi za Cabernet i Merlot. Ove čaše su izdužene malo u odnosu na druge, a služe kako bi osjetili njjihove jače arome.

Burgundy čaša se koristi za svjetlija crvena, kao i za prilično stara i delikatnija vina. Obično se burgundy čaša koristi za Pinot Noir.

Dezertna vina se služe u malim čašama uskog ruba jer je ovoga puta cilj ne dopustiti da alkohol ispari, budući da se radi o vinima s visokim postotkom alkohola.

Šampanjac se služi u visokim uskim čašama budući da je ovdje najvažnije ''zarobiti' što više mjehurića. Glavna uloga ovih čaša je zadržati ugljen-dioksid, a samim tim i mjehuriće.

povezani proizvodi